fbpx

Stress verminderen op het werk

Werkstress brengt hoge kosten en negatieve gevolgen met zich mee en daarom is er momenteel veel behoefte aan effectieve oplossingen. Vitaliteit en gezondheid is een verantwoording van zowel werkgever als werknemer. Door het aanbieden van een werkomgeving waarbij aandacht is voor ontspanning, vitaliteit en ergonomie kunnen stress gerelateerde klachten worden verminderd en zoveel mogelijk voorkomen worden. Door uzelf in een optimale werkomgeving te trainen in gezond(er) werken vermindert u de kans op stress op het werk. Een aantal onderdelen die bepalend zijn om stress te verminderen op het werk en gezond te werken zijn:

Ergonomische gezondheidsoplossingen

Dat ergonomie een belangrijk onderdeel is om stress op het werk te verminderen, is over het algemeen bekend. Momenteel zitten we zo’n 9,6 uur op een doordeweekse dag en dit is te veel! Wissel dus af tussen zitten en staan zodat hier verandering in komt. Bij ergonomie is het daarbij ook erg belangrijk om de juiste ondersteuning te krijgen bij een moment van rust om geluidsprikkels en visuele prikkels te kunnen verwerken. Als laatste tip om stress te verminderen op het werk is om uzelf een keer af te sluiten van het gebruik van multimedia.

Houdings- en bewegingsgedrag

Verminder stress op het werk onder andere door de juiste houdingen aan te nemen tijdens het zittend en staand werken, de armen op de juiste manier te gebruiken en zo nu en dan een keer aan bureau fitness te doen.

Aandacht- en ademtechnieken

Hierdoor kunt u onder drukke omstandigheden diepe rust aanhouden. Het draait hierbij om de ademhaling die kalm blijft. Waardoor de aandacht kan worden gericht op daar waar het nodig is, de afleidingen kunnen worden beperkt en stress verminderen op het werk.

Planning van activiteiten en herstel

Stress is nodig om te functioneren. Een gezonde dosis aan positieve stress is dus niet slecht. Tenzij er te weinig wordt hersteld na stress, dan ontstaat er een negatieve lading aan stress. De juiste afwisseling naar stilte, diepe rust, prikkels en activiteiten kan stress op kantoor verminderen. Plan dus afwisseling in gedurende een werkdag. De afwisseling zorgt er ook voor dat de creativiteit wordt gestimuleerd. Herkent u het dat wanneer u druk bezig bent met werken, u met problemen oplossen vastloopt of in hetzelfde kringetje blijft denken en wanneer u dan de hond uitlaat de beste ideeën ontstaan? Zowel in een diepe rust als in een rijke omgeving kan het creatieve brein werken. Daarbij wordt het brein als het ware even gereset en beginnen de neurale netwerken te werken wanneer u even in een heel andere omgeving werkt. Een afwisseling is dus de ultieme oplossing. Als laatste durft werkend Benelux vaak geen ‘nee’ te zeggen binnen het werkleven, waaronder tegen werkstress gerelateerde aspecten. Bijvoorbeeld tegen te veel werk of een te hoge werkdruk. Of zit men vaak niet in dat hun werkstress te hoog wordt en er maatregelen moeten worden genomen. Zeg dus een keer vaker ‘nee’ om stress op kantoor te verminderen.

Om deze aspecten te implementeren op kantoor is er ondersteuning nodig vanuit de kantooromgeving. Maar momenteel wordt er binnen een kantoorinrichting te weinig gekeken naar stresspreventie. Een stress probleem op kantoor wordt later geconstateerd en dan komt men erachter dat de kantoorinrichting niet het advies op het verminderen van stress ondersteund. Wilt u meer weten over stress voorkomen op kantoor download dan op deze pagina het Anti Stress handboek, wilt u dieper op deze informatie ingaan, advies voor uw kantoor en hierbij een advies voor een ondersteunende kantoorinrichting neem dan contact op!

Volg ons! >

BLOG

workspace-design-show-hushoffice-hushfree-akoestische-units
Mikomax-Hushoffice-Ogatec-2022-nieuwe-lijn-1

Orgatec 2022

Advies? Meer informatie? Een ondersteunende kantoorinrichting? Neem contact op!

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.