fbpx

Een gezonde thuiswerkplek, hoe doe je dat?

Een gezonde werkplek is erg belangrijk voor de gezondheid en vitaliteit van een werknemer, maar tijdens het thuiswerken wordt er niet altijd nauw gekeken naar de vereisten van een gezonde werkplek zoals op het werk, terwijl we hier soms ook acht uur op een dag onze werkzaamheden uitvoeren. Ook bij thuiswerken is het dus belangrijk dat jouw thuiswerkplek voldoet aan de aspecten die, zoals op het werk, voor een gezonde werkplek zorgen. Hoe creëer je een gezonde thuiswerkplek?

Creëer een gezonde thuiswerkplek in acht stappen:

1. Een gezonde werkhouding

Net als op het werk is het belangrijk om ook thuis een gezonde werkhouding aan te nemen. Ga dus tijdens het thuiswerken niet de gehele dag aan de eettafel zitten, waarbij de tafel alleen beschikt over standje zitten en de stoel een vaste stand heeft die niet de ondersteuning geeft die je nodig hebt tijdens een acht uur durende werkdag. Om een aantal uur aan de eettafel te werken is dus geen goed idee. Het is dus belangrijk om ook thuis te beschikken over een goede bureaustoel en bureautafel voor tijdens het thuiswerken, zodat je wordt ondersteund op de juiste manier en je niet vastzit aan dezelfde houding. Zo zijn er bijvoorbeeld zit sta bureaus speciaal voor thuis, waardoor je ook thuis gemakkelijk van houding kunt wisselen en je niet de gehele dag zittend werkt. Daarbij kunnen zit sta bureaus worden gebruikt door het gehele gezin, omdat die voor iedereen de juiste hoogte kan aannemen. Wil je nou niet al te duur een geschikte thuiswerkplek inrichten? Neem dan een zit sta hulp in plaats van een nieuwe bureaustoel. Deze zijn niet al te duur, maar hierdoor kan je toch op een gezonde manier werken. Wil je meer weten over een gezonde werkhouding of -omgeving schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

2. Blijf bewegen op een dag

Nu je thuiswerkt is alles binnen handbereik en loop je niet meer naar collega’s om even te overleggen, maar stuur je ze een e-mail. Je zet een kan koffie in plaats van een kopje per keer. Al met al, je beweegt minder. Zorg er dus voor dat je ook thuis genoeg beweegt gedurende een werkdag. Als je merkt dat je te lang stil zit, ga dan bijvoorbeeld even de was ophangen. Vindt jouw partner vast ook leuk!

Thuiswerkplek NEST

Handmatig in hoogte te verstellen, voor ieder lid van het gezin en geen stroom nodig.

Mikomax-Nest-zit-sta-bureau-15

Zit Sta Hulp

Bewegend zitten en een extra hulp voor tijdens het staan.

Rim-Bello-zit-sta-hulp

3. Zorg voor een ruimte zonder afleiding

Een beetje afleiding is niet erg, maar net als op het werk zijn er soms momenten die concentratie vereisen. Ga dan in een omgeving werken waarin je weinig wordt afgeleid. Een aparte ruimte waar jij je goed kan concentreren op jouw werkzaamheden.

4. Biophilic Design

Net als op het werk moet er binnen jouw omgeving een goede balans zijn tussen planten, licht en kleuren (zogeheten Biophilic Design). Werken in een kamer met vele felle kleuren is niet de beste keuze. Zorg voor een harmonie tussen licht, rustige kleuren en planten in jouw werkomgeving.

5. Frisse lucht

Zorg voor genoeg frisse lucht tijdens het werken. Werk dus altijd in een kamer met minstens één raam. Dit is ook op het werk van belang.

6. Pauzes

Houd je ook tijdens het thuiswerken aan de pauzes. Pauzes zijn namelijk erg belangrijk. Een moment van rust is nodig om alle prikkels te verwerken gedurende een werkdag. Door een moment rust te nemen zal je sneller problemen oplossen en creatieve ideeën bedenken.

7. Clean desk policy

Ook bij het thuiswerken is een clean desk policy van belang. Je ervaart meer rust wanneer jouw omgeving dit ook uitstraalt.

8. Stop op tijd

Het is verleidelijk om thuis langer door te werken, omdat je al thuis bent, je niet de file hoeft voor te zijn of dergelijke. Wees ook hier consequent in en stop op tijd.

Heeft u vragen over dit artikel of vraagt u zich af of uw thuiswerkplek gezond is ingericht? Stuur ons uw vraag en wij beantwoorden hem graag!

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.